Hardangervidda


Europa's grootste open plateau is gelegen in Noorwegen. Hardangervidda is een immens groot bergplateau van 10.000 km2​  , grotendeels gelegen boven de boomgrens. Wij treffen hier een ruig en imposant berglandschap aan, rivieren, meren, gletsjers, moerassen en een ongekende diversiteit aan flora en fauna. Deze Arctische wildernis is  in volle omvang te aanschouwen. Het plateau is nog ongecultiveerd, ruig  en onbewoond. Dit is door de Noren met hun liefde voor de natuur in stand gehouden. Een derde van dit gehele bergplateau is aangemerkt als  Nationaal Park. In het gebied zijn er vele  Trails te maken,  hutten om te overnachten en camping plaatsen met eigen tent.
Het westelijk deel is bergachtig en zeer weelderig begroeid. Het oostelijk deel is kouder en veel vlakker. Om dit unieke gebied te ontdekken zijn een huttentocht of een trektocht met eigen tent, het meest aantrekkelijk en uitdagend.

Trolltunga is een van de meest spectaculaire schilderachtige kliffen van Noorwegen. Trolltunga ligt ongeveer 1100 meter boven de zeespiegel en zweeft 700 meter boven het Ringedalsvatnet. Het uitzicht is adembenemend. De wandeling begint in Skjeggedal en gaat door de hoge bergen, duurt 10-12 uur (23 km in totaal naar Trolltunga en terug) en de klim is ongeveer 1000 meter. Het is een lange en veeleisende wandeling. Het pad is gemarkeerd vanaf de parkeerplaats in Skjeggedal naar Trolltunga. Langs het pad zijn er borden die de afstand tot Trolltunga laten zien. Een goede conditie en een goede uitrusting zijn de vereisten. De wandeling is meestal mogelijk vanaf half juni, afhankelijk van wanneer de sneeuw smelt in de bergen. Normaal gesproken kan men tot half september naar Trolltunga wandelen. 


Tot de basisuitrusting behoren : stevige wandelschoenen, extra warme kleding en regenkleding om goed voorbereid te zijn op slecht weer. Kaart en kompas, genoeg te eten en drinken, een zaklamp en een eenvoudige EHBO-kit mogen absoluut niet ontbreken. Het weer in het hooggebergte kan snel veranderen - bekijk de laatste weersvoorspelling voordat je naar Trolltunga gaat. Wandel NIET naar Trolltunga bij harde wind, hevige regen of bij mistig weer. Het is altijd kouder in de bergen dan bij de fjord. Respecteer de natuur. Bereid u goed voor en wees een verantwoordelijke en veilige wandelaar. Begin vroeg in de ochtend. Noorwegen ligt ver naar het noorden, wat betekent dat het daglicht kort is vanaf september en de nachten erg koud zijn. We raden aan om uiterlijk om 8.00 uur 's ochtends te beginnen.

Als u wilt overnachten in het berggebied rond Trolltunga, moet u uw eigen tent meenemen.
Afhankelijk van de sneeuw- en weersomstandigheden zal het seizoen van jaar tot jaar variëren. 15 juni-15 september Aanbevolen seizoen (gemiddeld jaar). 16 september-15 oktober Aanbeveling met gids. 16 oktober-3 Mars NIET aanbevolen, zeer gevaarlijk. 4 Mars-14 juni Aanbeveling met gids (sneeuwschoenen).

Meindl Bergschoenen en Wandelschoenen

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://www.alpaca-buitensport.nl/